پیامبر اکرم ( صلی الله علیه و آله و سلم ) می فرمایند:
من اکل ما یشتهی و لبس ما یشتهی و رکب مایشتهی لم ینظر اللّه الیه حتى ینزع او یترک.
یعنی:
هر کس هر آنچه را که هوس کرد بخورد و هر آنچه را که هوس کرد بپوشد و هر آنچه را که هوس کرد سوار شود، خداوند به او نظر لطف نکند تا بمیرد یا این که آنها را ترک کند.
( تحف العقول- صحفه 38 )
منظور این حدیث شریف ، به دست آوردن غذا یا لباس یا مرکب مورد علاقه از راه حرام و غیر شرعی نیست. چون مسلماً این کار گناه است و تکلیف گناه هم مشخص است. بلکه منظور این است که اگر فردی دنباله رو خواسته ها و خواهش های دل خویش باشد ، هر چند از راه شرعی برود و مرتکب گناه هم نشود ، این اثر سوء را دارد.
مقام معظم رهبری در جلسه درس خود در شرح این حدیث می فرمایند:
« در جمله « رکب مایشتهی »، احتمال دارد که معناى حقیقى کلمه مراد باشد؛ یعنى هر مرکبى که مورد میل اوست، انتخاب کند و احتمال دارد به معناى « رکب الامر » باشد؛ یعنى هر کارى دلش خواست انجام دهد.
به هرحال، نظر و توجه الهى که رأس همه خیرات و مایه همه کمالات انسان در عالم وجود است؛ با ارتکاب این امور از انسان گرفته مىشود و ترک آن هم به این است که با ریاضت اختیارى، آنچه را که هوس مىکند و مىتواند انجام دهد کنار بگذارد.
کسانى که قدرت انجام تمام مشتهیات خود را ندارند باید قدر بدانند؛ زیرا این نعمت بزرگى است که انسان در مقابل هوا و هوسهاى خود، میدان گستردهاى نداشته باشد. گرچه اگر بتواند و مبارزه کند، ثواب بیشترى دارد ».